Mjesto gdje se spajaju tradicija, kvaliteta i nove tehnologije.
Croatian English German

Zlatna medalja Graševini

Zagreb, 2o. svibnja 2011., u okviru Festivala Graševine Hrvatska održanom 13. svibnja u Kutjevu, PP Orahovica okitila se zlatnom medaljom za vino Graševina berba 2009. Ocjenjivanje vina sorte graševina svih kategorija kvalitete ukupno je obuhvatilo 99 uzoraka vina koje je ocjenjivala stručna komisija.
 
Nagrađena Graševina berbe je 2009., alkohola ima 13,4 % vol, polusuho vino. Orahovačka graševina kvalitetno je bijelo vino dobro izražene sortne arome, čak lagano neutralno s nijansom prepoznatljive trpkoće, zelenožute boje, prosječno dozrijeva između 3 i 6 godina, a kad je potpuno dozrela miriši na bagremov med. Ugodno i pitko vino vrlo je prilagodljivo različitim jelima, svim vrstama bijelog mesa, u masnijim i začinjenijim kombinacijama, a posebno je stimulativno uz slatkovodnu i morsku ribu.
Graševina je u vinogradskom sortimentu Hrvatske najzastupljenija sorta bijelog grožđa. U kontinentalnim vinogorjima našla je Hrvatske našla je drugu domovinu, pa nije slučajno da je uvrštena među preporučene kultivare u svim podregijama regije Kontinentalna Hrvatska.
Osvajanje prvog mjesta u velikoj konkurenciji Orahovačka graševina zaslužila je strogo reguliranom rodnošću u vinogradu, ručno branim grožđem i kasnije umješnošću i njegom u podrumu.