Mjesto gdje se spajaju tradicija, kvaliteta i nove tehnologije.
Croatian English German

Voćarstvo

PP Orahovica najveći je proizvođač lješnjaka u Hrvatskoj i regiji, a u svom poslovnom sastavu ima i najmoderniji pogon za doradu lješnjaka. Na 416 ha uzgajaju se lješnjaci sortimenta: istarski dugi, rimski i haleški div. 

PP Orahovica je i najveći izvoznik lješnjaka na tržišta EU-a i regije.

Lješnjak

PP Orahovica d.o.o. proizvodi lješnjake na 416 ha nasada lijeske starosti 28 godina, te  46 ha mladog nasada zasađenog u jesen 2011.godine sortimenta istarski dugi, rimski i haleški div. Plantaža se nalazi između sela Donja Pištana, Bukvik i Čačinci. Godišnja proizvodnja iznosi 500-600 tona i namijenjena je domaćem i stranom tržištu.
Lješnjak je biološki visoko vrijedna namirnica, vrlo značajna za ljudski organizam koja se ubraja među najznačajnije energetske namirnice. Jezgra lješnjaka bogata je vitaminima C, B1 i E, a koristi se za jelo, ali i kao sirovina za razne industrije. Najcjenjenija je u industriji čokolade i drugih slastica. Također se koristi u industriji sapuna, strojnog ulja, farmaceutskoj industriji te u parfumerijama.

Od drveta se proizvode razne vrste ugljena za različite namijene, a cvijet lješnjaka je prva pčelinja „postaja“ nakon zimskog perioda. Lijeska ima jako žiliast korijen pa se uspješno koristi za povezivanje erozivnog zemljišta, odnosno kao antierozivna biološka mjera.

Lješnjak u narodu ima svoje značajno mjesto. Smatrali su da ima čudotvornu moć te su njegove plodove svećenici koristili da bi postali vidoviti. Plodove lješnjaka spaljivali su uz određenu ceremoniju, a u ceremoniji vjenčanja korišteni su kao simbol plodnosti za mladence. Sigurno je moć lješnjaka prije svega dolazila zbog toga što je posebno hranljive vrijednosti, što se vidi po sadržaju važnijih sastojaka u njemu.