Mjesto gdje se spajaju tradicija, kvaliteta i nove tehnologije.
Croatian English German

Proizvodi PP Orahovice ponosni nositelji znaka Izvorno hrvatsko

Lješnjaci, Zeleni silvanac i šaran PP Orahovice izvorni hrvatski proizvodi

Zagreb, 1. ožujka 2013., Hrvatska gospodarska komora dodijelila je prestižni znak  "Izvorno hrvatsko“ Poljoprivrednom poduzeću Orahovica za vrhunsko vino Silvanac zeleni, orahovački lješnjak i šaran PP Orahovice.
Proizvodi sa znakom "Izvorno hrvatsko" imaju posebnu vrijednost. Riječ je o kvalitetnim proizvodima i uslugama koji uključuju hrvatsku tradiciju, razvojno - istraživački rad i inovacije, jednom riječju - proizvode s neponovljivim i jedinstvenim osobinama.
Proizvodi PP Orahovice ovime su dobili potvrdu da se radi o proizvodima koji su plod tradicije, iznimne kakvoće i jedinstvenih osobina. U želji da kupcima uvijek osigura siguran i kvalitetan proizvod, PP Orahovica kontinuirano ulaže u povećanju kvalitete te uvodi i certificira sustave upravljanja s ciljem sigurnosti i unapređenja kvalitete procesa proizvodnje proizvoda, a samim time i krajnjeg proizvoda.
Znakovi Izvorno hrvatsko P.P. Orahovici dati će još bolju poziciju na tržištu. Takav znak nosi vrlo mali broj hrvatskih proizvoda i kao takav doprinijet će još boljoj promociji ostalih proizvoda u zemlji i svijetu.

Orahovački lješnjak
Nasadi lijeske rastu u netaknutoj prirodi istočne Hrvatske, u predjelu između rijeke Drave na sjeveru i padina Papuka i Krndije na jugozapadu, uz rubove Parka prirode Papuk. Iz takvog kraja najveće ljepote i prirodne raznolikosti dolazi orahovački lješnjak. PP Orahovica s 30to godišnjom tradicijom najveći je proizvođač lješnjaka u jugoistočnoj Europi.  Lješnjak je biološki visoko vrijedna namirnica, vrlo značajna za ljudski organizam koja se ubraja među najznačajnije energetske namirnice. Jezgra lješnjaka bogata je vitaminima C, B1 i E. Orahovački lješnjak bogat izvor je proteina, nezasićenih masnih kiselina i prirodnih antoksidansa.  Suvremenim procesima obrade orahovački lješnjak u sebi zadržava sve vrijednosti te se odlikuje prepoznatljivom i jedinstvenim okusom. 
Jezgra orahovačkog lješnjaka pakira se u pakiranja 40 kg; 5 kg; 500 g; 200 g i 100 g. 

Orahovački šaran
Ribnjaci PP Orahovice predstavljaju umjetno močvarno stanište izuzetne krajobrazne i ornitološke vrijednosti. Smješteni u netaknutoj prirodi daleko od bilo kakvog izvora zagađivanja.  U potpunosti automatizirani i opremljeni najmodernijom tehnologijom ribnjaci su povezani u jedinstven sustav kojim se iz centralne sobe upravlja automatskim hranjenjem i nadgledaju svi procesi u uzgoju ribe. Uz to sustav u svakom trenutku ima podatke o parametrima vode (kisik, pH vrijednost, temperatura vode,...) čime se omogućava praćenje razvoja  ribe i osiguravaju optimalni uvjeti za njen razvoj. Upravo ti uvjeti omogućavaju normalan, brz i zdrav rast i razvoj orahovačkog šarana. Kvalitetna hrana kojom se hrane šarani osigurava visoko proteinsku kakvoću mesa.
U vlastitom mrjestilištu bira se za daljnji uzgoj samo najkvalitetnija autohtona  mlađ šarana tradicionalno prisutnog na tim područjima.
Šaran PP Orahovice zbog smanjenog udjela masti i prepoznatljivog laganog okusa mesa, prepoznat je po svojoj kvaliteti i tražena je namirnica koja se koristi u tradicionalnim hrvatskim jelima poput fiš paprikaša, šarana na rašljama, „pijanog šarana“ te mnogim drugim specijalitetima.

Silvanac zeleni  – vrhunsko vino
Zeleni silvanac je sorta grožđa koja se u PP Orahovici uzgaja od 1978. godine. Da bi dala plodove vinova loza treba zemlju, vodu i sunce, no specifičan karakter vina određen je jedinstvenim uvjetima i mikroklimom u kojoj grožđe raste. To vinu daje kompleksnu slojevitost i okus mjesta u kojem se uzgaja.  
Nasadi Zelenog silvanca nalaze se upravo u tom jedinstvenom mikroklimatskom području, na  235 metara nadmorske visine, gdje se spajaju sjeverni ogranci Papuka i Krndije. Posebnost Silvanca zelenog iz Orahovačkih vinograda proizlazi iz smještaja vinograda Jezerac koji se nalazi na blagim podnožjima planina i brežuljcima Papuka i Krndije uz ravnicu s maglovitim jutrima uz izloženost laganom prohladnom strujanju zraka koji dolazi s rijeke Drave. Upravo ovakav izvanredan i jedinstven geografski položaj vinogorja idealan je za razvoj vinove loze i pogodovao je da se Silvanac zeleni PP Orahovice svrsta u red najkvalitetnijih vina.  Zeleni silvanac prostire se na 23,5 ha, a u umjereno kontinentalnoj klimi, njegove bobice imaju optimalnu količinu oborina, topla, optimalna ljeta i umjereno hladne zime. Svakodnevnom njegom, kontrolom i kušanjem vina vodi se briga o Silvancu zelenom kako bi se zadržala vrhunska kvaliteta.  Okus vina je ugodan, lagane arome i s izraženom kiselinom. Silvanac zeleni proizvod je tradicije hrvatskog uzgoja vinove loze i nositelj je brojnih nagrada.

Vezani dokumenti